vineri, 14 decembrie 2012

Căutătorii de povești







Miercuri, 5 decembrie 2012, a avut loc la Biblioteca Județeană Timiș, lansarea volumului Căutătorii de Povești, o colecție de povești din bibliotecile românești semnate de Radu Paraschivescu, Irina Păcurariu, Vlad Petreanu și Cătălin Ștefănescu.
Au fost prezenți la eveniment: scriitorul Radu Paraschivescu, dna Cristina Văileanu, Specialist Dezvoltare în cadrul programului Biblionet România, eroi ai poveștilor, bibliotecari din județele Timiș și Caraș.
Gazda evenimentului a fost domnul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.
Doi bibliotecari din Timiș au fost eroii acestor povești care scot la iveală întâmplări și oameni care au schimbat vieți sau chiar comunități: Adriana Weimar - Biblioteca Municipală Lugoj și Sergiu Șoica - Biblioteca Comunală Comloșu Mare.
Alături de poveștile scrise cu măestrie în acest volum, stau multe alte povești, nescrise dar care se derulează în continuare, ale tuturor bibliotecarilor din Timiș care își dedică timpul bibliotecilor și comunităților cărora le aparțin.

Nicoleta Vasi
bibliotecar metodist
Biblioteca Județeană Timiș




vineri, 7 decembrie 2012

ADY ENDRE SĂRBĂTORIT LA BIBLIOTECA COMUNALĂ SÂNANDREI







   La împlinirea a 135 de ani de la nașterea celui mai de seamă poet maghiar modern și unul din cei mai mari lirici ai lumii, Ady Endre, Biblioteca Comunală din Sânandrei a organizat o serată literară. Acțiunea a vizat îndeosebi populația de etnie maghiară care locuiește în comună.
   Cu două luni înainte de desfășurarea acțiunii s-a luat legătura cu Liceul Maghiar Bela Bartok din Timișoara, doamna profesoara de limbă maghiară Kiss Katalin și elevul Kozma Andrei au furnizat o parte din materialul bibliografic.        
   De la Biblioteca Județeană Timiș s-au adus pentru eveniment trei volume de versuri și proză jurnalistică creată de Ady Endre. Cu opera poetului au venit în întâmpinare și bibliotecile private ale familiilor Kozma și Barabas. Școala, prin directorul Minnich Iosif, profesoarele Nicoliciu Sorina și Fazekaș Lucia precum și primăria, au oferit recuzita necesară (scaune, tablă, cameră foto).  Ambianța creată a fost deosebit de plăcută fiind completată de flori, căldură, lumină.
   Au fost trimise un număr de patruzeci de invitații la eveniment familiilor vorbitoare de limbă maghiară, primarului localității, viceprimarului, directorului școlii, cititori ai bibliotecii, preoți. Au răspuns invitației în jur de douăzeci de persoane.
   Viața și opera marelui poet au fost prezentate de doamna Erszebeth Kozma care a completat prezentarea cu fotografii ale poetului și cu mica expoziție de carte. În expunere au fost intercalate poezii care au fost citite cu multă expresivitate atât în limba româna cât și în limba maghiară de către doamnele Bunta Ileana, Barabas Anna, Stemper Emma, Kozma Erszebeth și Neusatz Despina – bibliotecar.
   S-a citit poezie cu caracter revoluționar precum și poezie de dragoste. De asemenea, s-a vorbit despre prietenia poetului cu Octavian Goga precum și  despre activitatea lui jurnalistică.
   Participanții au fost încântați de acțiune și au propus repetarea acestui gen de manifestări cu o mai mare frecvență.

BIBLIOTECAR – Despina Neusatz


joi, 29 noiembrie 2012

POVESTIRE DIGITALĂ LA TIMIȘOARA





 


   În perioada 26 - 28 noiembrie 2012 la Biblioteca Județeană Timiș, filiala Casa Tineretului s-a desfășurat cursul de Povestire Digitală la care au participat opt bibliotecari timișeni: Mariana Stoianovici -  Biblioteca Orășenească Ciacova, Adriana Weimer - Biblioteca Municipală Lugoj, Valerică Borlovan - Biblioteca Comunală Foeni, Florentina Sava - Biblioteca Comunală Șandra, Rodica Șoreanu - Biblioteca Comunală Liebling, Mihaela Mateescu - Biblioteca Județeană Timiș, Nevena Anton - Biblioteca Județeană Timiș, Anca Zele - Biblioteca Comunală Moșnița Nouă, trainer - Nicoleta Vasi
   În cele trei zile de curs participanții s-au familiarizat cu programe ca MOVIE MAKER pentru film, AUDACITY pentru sunet sau DIVIXLAND MEDIA SUBTITLER pentru subtitrare. Mai mult, s-au creat filmulețe despre biblioteci, oameni sau istoria unor locuri, ele sunt deja sau urmează să fie postate pe Youtube.
        Exemple:
           http://www.youtube.com/watch?v=vVx5bcgsYxs
           http://www.youtube.com/watch?v=73eGATgfOh8

   Mulțumiri colegilor participanți la curs precum și colegelor de la filiala Casa Tineretului care ne-au găzduit cu amabilitate ca de fiecare dată!

NICOLETA VASI
Biblioteca Județeană Timiș
Bibliotecar metodist
Coordonator și trainer Biblionet

luni, 19 noiembrie 2012

LANSARE DE CARTE LA DUDEȘTII NOI







    Comuna Dudeştii Noi este într- o continuă ascensiune culturală. Odată cu venirea toamnei au avut loc numeroase evenimente culturale, cel mai important fiind lansarea a patru cărţi.
    În data de 16 octombrie,  în incinta Bibliotecii Comunale a avut loc lansarea  a trei volume de poezii ale unor  tineri poeti debutanți și volumul de poezie al cunoscutului poet Geo Galetaru .
     Monica Georgiana Jula, Debora Gabriela Szavu și Alexandru Emanuel Mitroi  au păşit timoraţi şi plini de emoţii în faţa publicului prezent. Fericirea, multumirea și satisfacţia pentru cele reuşite li se citeau pe chipurile fragede de adolescenţi. Cu mult mai multă experienţă, sigur  de sine, poetul Geo Galetaru a prezentat cele 3 volume de poezii ale poeţilor debutanţi , dându-le sfaturi și asigurându-le o permanentă susţinere.          Evenimentul a fost deschis publicului larg, astfel elevi, cadre didactice, primarul comunei Alin Nica, d-na bibliotecar Adriana Roman Jula, doi scriitori cunoscuţi (Nina Ceranu şi Alexandru Moraru), dar şi un cantautor au participat la această lansare.

      În prima parte a evenimentului , au fost prezentate de către Geo Galetaru cele 3 volume de debut ale tinerilor poeţi : ’’Zăpezi şi stele’’ de Monica Georgiana Jula , ‘’Zânele din casa mea ‘’ de Debora Gabriela Szavu şi ‘’Sărbătoare în natură ‘’ de Alexandru Emanuel Mitroi care s-au bucurat de o sinceră apreciere din partea publicului şi de multe cuvinte de laudă.
    A doua parte  a manifestării a constat în prezentarea volumului de poezie ‘’ Apele nopţii spre dimineaţă’’ al cunoscutului poet Geo Galetaru. Prezentarea volumului a fost facută de către scriitorul Alexandru Moraru si scriitoarea Nina Ceranu. Geo Galetaru  s-a bucurat de aplauzele publicului , de admiraţia elevilor şi de urările celor prezenţi.
     Menţionăm că  editarea celor 4 volume a fost posibilă în urma finanţării  de către Consiliul Local,  în cadrul programului PROCULTURA.

   La sfârşitul manifestării, autorii au împărţit cărţi  şi au dat autografe. Tinerii poeţi au primit cu întelepciune sfaturi de la cei mai experimentati decât ei  şi  s-au luminat în urma multelor cuvinte de laudă şi de apreciere. Poetul Geo Galetaru a multumit publicului pentru prezenţă, pentru aprecierea si pentru  cuvintele frumoase pe care le-a primit.
    Ţelul acestui proiect a fost acela de a promova cultura in Dudeştii Noi şi de a  spori interesul spre lectura a celor prezenţi.


Bibliotecar Dudeștii Noi
Adriana Roman Jula

joi, 15 noiembrie 2012

ORAȘUL RECAȘ PREMIAT


     Pe data de 14 noiembrie 2012, la sala Capitol a Filarmonicii Timișoara, colega noastră, bibliotecara Veronica Andruseac, a luat Premiul I pentru activitatea culturală din Recaș pe care o desfășoară și o întreține cu o frumusețe sufletească și cu o dăruire demnă de oamenii care clădesc istoria unui loc, indiferent care ar fi acesta. 
      Îi mulțumesc și o asigur de toată susținerea și admirația mea!
      Am rugat-o să lase deoparte modestia care o caracterizează și să ne împărtășescă "rețeta succesului".
         Nicoleta Vasi - BJTimiș, bibliotecar metodist



            Vă rog să imi scuzaţi îndrăzneala,

Înainte de a fi Eminescu, Brâncuşi, Nicolae Grigorescu, Ştefan cel Mare, toţi şi fiecare au fost oameni ca noi. Ei au trăit şi au simţit. Prin ceea ce au făcut, au fost şi au devenit. Dumnezeu aşteaptă de la fiecare fiinţă actul său creator drept răspuns la Marele Său Act Creator. Omul creează instituţia. Acest adagio ni se potriveşte şi nouă bibliotecarilor. Fiecare domeniu de activitate îşi are personalităţile sale şi ori de câte ori este luată în discuţie o anumită profesiune se evocă întotdeauna  numele acelor oameni care au contribuit la dezvoltarea sa. Şi noi bibliotecarii facem parte dintre aceşti oameni. În viaţa mea au existat lungi momente de durere când am simţit că trăiesc fără speranţă, părăsită. Am luptat şi mi-am ascultat gândurile. Noi suntem oameni, trestii gânditoare şi acest epitet metaforic am simţit că încă mă mai onorează. În locul în care suntem totul începe cu noi, cu modul nostru de a gândi,de a simţi, de a voi, într-un cuvânt cu modul nostru de a exista. Suntem sufletişti incurabili pe tărâmul culturii, buni români şi sigur nu ne vom pierde în negura uitării. La orice lucru frumos  pe care am  vrut să-l fac am ajuns prin mine, prin eforturile mele, prin stăruinţă, perseverenţă şi voinţă. Nu există reţete în munca noastră. Există chemare chiar şi talent. N-am intrat în competiţie cu nimeni, n-am aspirat să înfăptuiesc lucruri măreţe, n-am aşteptat răsplata unor fapte bune, am făcut totul cu drag şi din iubire pentru oameni. Şi am văzut şi eu în acestă iubire, aripa pe care Dumnezeu mi-a dat-o pentru a mă ridica la el.

Veronica Andruseac – Biblioteca Recaş

MUZEUL DE ISTORIE RECAȘ






Fiecare popor care se respectă, îşi cunoaşte istoria şi vrednicia înaintaşilor şi are grijă să-şi aducă aminte cu respect, cu demnitate, cu mândrie şi să-i cinstească aşa cum se cuvine. Încărcat de urme ale istoriei aici fiecare pas aminteşte de viaţa, truda şi lupta recăşenilor, de la străbunii geto-daci şi până aproape de zilele noastre. Fotografii, documente, obiecte arată cum au trait înaintaşii noştri, bucuriile şi durerile lor, ceasurile lor de biruinţă şi ceasurile lor de restrişte, de asemenea felul cum s-au gospodărit ei. Convinşi fiind că numai adevărul durează m-am străduit să înfăţişez adevărul.
Oglindă a muncii mele, muzeul de istorie, este un loc al educaţiei şi culturii noastre, locul destinat istoriei aşezării, un loc care oglindeşte viaţa înaintaşilor noştri care chiar dacă nu au făcut totul, au făct foarte mult. Restul este de datoria noastră să-l facem. Ca instituţie – muzeul este şi trebuie să rămână un punct de reper al comunităţii. Aici oamenii se pot întâlni pentru a percepe trecutul lor dar şi prezentul. Dacă existenţa noastră n-ar dura decît o clipă, ea este totuşi o datorie. În faţa noastră sunt întotdeauna posibilităţi nelimitate. Nu putem însă realiza nimic dacă nu cunoaştem cele ce s-au făcut de înaintaşii noştri.
Colecţiile  muzeului de istorie conservă ceva din ceea ce a fost locul natal al multora dintre noi. Cum iubirea de vatră nu se cumpără ci se trăieşte, vă îndemn să vă apropiaţi şi sigur veţi înţelege şi veţi continua.

Bibliotecar Biblioteca Recaş,
Andruseac Veronica

vineri, 9 noiembrie 2012

Final de IT/LIB 5-9 noiembrie 2012


           Astăzi 9 noiembrie 2012 au absolvit magna cum laude cursul de calculator, colegii:

VICTORIȚA DONAUER - BIBLIOTECA ORĂȘENEASCĂ DETA
AURORA STOICHICI - BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ TIMIȘ
DANIELA SÂRBU - BIBLIOTECA COMUNALĂ REMETEA MARE
MARIUS PARALESCU - BIBLIOTECA COMUNALĂ GHIZELA
CLAUDIA BUCSAI - BIBLIOTECA COMUNALĂ BUCOVĂȚ
ADRIANA ROMAN-JULA - BIBLIOTECA COMUNALĂ DUDEȘTII NOI
LENUȚA CIOARIC - BIBLIOTECA COMUNALĂ CHEVEREȘU MARE
MARIANA TRĂILĂ - BIBLIOTECA COMUNALĂ GIROC
NUȚA NICOLA - BIBLIOTECA COMUNALĂ IECEA MARE
ROMINA SCHAAK - BIBLIOTECA COMUNALĂ TOMNATIC
RAMONA BANFI - BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ TIMIȘ

          Le mulțumesc, îi felicit și sper că timpul petrecut împreună a fost benefic din punct de vedere al informațiilor primite și al prieteniilor legate!
        MULȚUMIRI GAZDELOR!
       Ultima (dar nu cea din urmă) am lăsat-o pe Silvia, colegă, prietenă, trainer: MULȚUMESC pentru ajutorul și susținerea de care mă bucur din partea ta de fiecare dată!

Nicoleta Vasi
bibliotecar metodist BJTimiș
coordonator și trainer BIBLIONET

marți, 6 noiembrie 2012

Cursuri IT-LIB Timiș, runda 4









       În perioada 5 - 9 noiembrie 2012 la Biblioteca Județeană Timiș, filiala Casa Tineretului, se desfășoară cursul de inițiere în folosirea calculatorului, în cadrul proiectului Biblionet, runda a 4-a, din bibliotecile comunale Iecea Mare, Ghizela, Chevereșu Mare, Dudeștii Noi, Giroc, Remetea Mare, Bucovăț, Tomnatic, de la biblioteca orășenească Deta și de la Biblioteca Județeană Timiș.
       Colegii prezenți la curs sunt: Nuța Nicola (Iecea Mare), Adriana Jula-Roman (Dudeștii Noi), Mariana Trăilă (Giroc), Dana Sârbu (Remetea Mare), Claudia Bucsai (Bucovăț), Romina Schaak (Tomnatic), Marius Paralescu (Ghizela), Lenuța Cioaric (Chevereșu Mare), Victorița Donauer (Deta), Aurora Stoichici (Biblioteca Județeană Timiș), Ramona Banfi (Biblioteca Județeană Timiș).
         Traineri - Silvia Kappel și Nicoleta Vasi.
         Mulțumiri colegele noastre de la filiala Casa Tineretului, Nevena Stanoiev, Ramona Banfi și Mihaela Mateescu, gazde atente și de nădejde, ca de fiecare dată!

Nicoleta Vasi
BJTimiș
Coordonator și trainer Biblionet Timiș
     

Lansare de carte - Sergiu Șoica




                                     





       Pe 2 noiembrie 2012 am fost onorată să particip la lansarea de carte a colegului nostru Sergiu Șoica, bibliotecar la biblioteca comunală Comloșu Mare.
        Lansarea a avut loc în spațiul Bibliotecii Județene Timiș,în Bastionul Theresia, corp A, la Caffe Text, gazda evenimentului a fost directorul BJTimiș, Tudor Crețu.
       Alături de Sergiu s-au aflat în calitate de prieteni și îndrumători nume ca prof. Pia Brânzeu,prorector al Universității de Vest Timișoara, monseniorul Angelo-Narcis Pop, vicar general al Eparhiei de Lugoj precum și colegi, prieteni și membri ai familiei.
       Cartea scrisă de Sergiu, "Episcopul Ioan Bălan" face parte din seria de biografii a celor șapte episcopi greco-catolici recunoscuți ca martiri de Biserica Catolică .

Nicoleta Vasi
Biblioteca Județeană Timiș
bibliotecar metodist
       



marți, 18 septembrie 2012

Întâlnirea bibliotecarilor comunali timișeni, 20 septembrie 2012

 



      În data de 20 septembrie 2012, la sediul Bibliotecii Județene Timiș, Piața Libertății nr. 3, orele 10 - 12, a avut loc întâlnirea bibliotecarilor comunali din județul Timiș.
     Au fost prezenți 34 de bibliotecari comunali.
     Din partea Consiliului Județean Timiș a participat domnul ing. dipl. Răzvan Hrenoschi, directorul Direcției Cooperare și Informatică iar din partea Bibliotecii Județene Timiș au fost prezenți managerul Tudor Crețu și Nicoleta Vasi, bibliotecar metodist.
      Agenda întâlnirii a cuprins subiecte legate de starea bibliotecilor comunale în prezent, relația bibliotecii și bibliotecarului cu administrația locală, derularea proiectului Biblionet în bibliotecile din județ.


Nicoleta Vasi
Biblioteca Județeană Timiș
bibliotecar metodist

luni, 20 august 2012

Biblionet Timiș - runda 4


          Iată că proiectul Biblionet - lumea în biblioteca mea a ajuns la runda a patra.
          În rândul celor 24 de biblioteci comunale și 8 orășenești participante la acest proiect în județul Timiș, au mai intrat bibliotecile comunelor: Tomnatic, Dudeștii Noi, Bucovăț, Chevereșu Mare, Giroc, Ghizela, Iecea Mare, Remetea Mare și biblioteca orășenească Deta.
          Reamintim că Biblionet este un proiect care le facilitează românilor accesul la informație prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România, dotate cu tehnologie de ultimă generație.

Nicoleta Vasi
Biblioteca Județeană Timiș
Coordonator/trainer Biblionet

joi, 9 august 2012

Rămas bun, Cornelia!

Vă anunț cu  tristețe dispariția tragică a colegei noastre Cornelia Kiss de la biblioteca Jimbolia. DUMNEZEU S-O ODIHNNEASCĂ ÎN PACE ȘI SĂ OFERE ALINARE FAMILIEI!

Nicoleta Vasi, colegă și prietenă, Biblioteca Județeană Timiș

marți, 24 iulie 2012

BSNB, Casa Tineretului,16 - 18 iulie 2012




În perioada 16 - 18 iulie, la Biblioteca Județeană Timiș, filiala CASA TINERETULUI s-a desfășurat cursul BSNB (Bazele Serviciilor Noi de Bibliotecă), din cadrul proiectului Biblionet. La această a doua serie de curs au participat: Lavinia Ardelean (biblioteca Margina), Nuți Păun-Vasiloni (biblioteca Fârdea), Anca Zele (biblioteca Moșnița Nouă), Rodica Șoreanu (biblioteca Liebling), Daniela Birdean (biblioteca Checea), Veronica Andruseac (biblioteca Recaș), Marinela Bobeș (biblioteca Becicherecu Mic), Daniela Tomiță (biblioteca Boldur).
Le mulțumesc colegelor pentru participarea la curs și pentru lucrurile minunate pe care le vor face și le fac, deja, în bibliotecile lor!
Le mulțumesc foarte mult colegelor gazde de la filială care au dat dovadă (ca de obicei) de ospitalitate și de colegialitate!
Nicoleta Vasi- colegă, prietenă, trainer Biblionet

miercuri, 11 iulie 2012

BSNB, Bazele Serviciilor Noi de Bibliotecă - curs Biblionet








În perioada 9 - 11 iulie 2012, la Biblioteca Județeană Timiș, sala American Corner s-a desfășurat cursul BSNB (Bazele Serviciilor Noi de Bibliotecă), al doilea din setul de două cursuri de care beneficiază bibliotecarii din bibliotecile publice implicate în programul Biblionet.
Participanți la curs au fost: Adriana Atanațcu (BJT), Ovidiu Popovici (BJT), Ildiko Csoke (BJT), Matei Barbu (BJT), Mihaela Mateescu (BJT), Titiana Bordeianu (Nițchidorf), Sergiu Șoica (Comloșu Mare), Raimi Rupp (Lugoj).
Au livrat cursul Silvia Kappel, trainer Biblionet (BJT) și Nicoleta Vasi, trainer și coordonator Biblionet (BJT).

Le mulțumesc colegilor bibliotecari participanți precum și Silviei, trainer, coleg și ajutor de nădejde!


Nicoleta Vasi
Biblioteca Județeană Timiș
Coordonator, trainer Biblionet



luni, 25 iunie 2012

Alegeri filiala ANBPR Timiş

Stimați colegi bibliotecari,
 


Biblioteca Judeţeană Timiş şi Filiala Timiş a ANBPR (Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România) organizează marţi, 10 iulie, între orele 13.00-15.00, alegeri locale pentru conducerea filialei asociaţiei profesionale.
Întâlnirea va avea loc la sediul Bibliotecii Judeţene Timiş – Piața Libertăţii nr. 3.
Ordinea de zi:
1.                  prezentarea raportului de activitate al filialei cu referire la principalele etape parcurse şi la stadiul în care filiala se află în prezent, comparativ cu anul 2011;
2.                  informare privind dinamica numărului de membri;
3.                  prezentarea candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al Filialei ANBPR şi pentru poziţiile din Biroul Executiv un vicepreşedinte, un secretar şi trei membri;
4.                  desfăşurarea procesului de votare;
5.                  desemnarea noului birou.
Din partea Biroului Executiv al ANBPR, va fi prezentă doamna Florica Pop.
Participarea dumneavoastră la alegeri în calitate de membru al asociației profesionale este obligatorie.

                                                                                    Vă mulțumim!

joi, 14 iunie 2012

Întâlnirea bibliotecarilor timișeni implicați în Biblionet - 14 iunie 2012



     






             În 14 iunie 2012 a avut loc la Biblioteca Județeană Timiș, filiala Casa Tineretului, strada Arieș, nr. 19, întâlnirea bibliotecarilor din județul Timiș implicați în proiectul Biblionet. 
           Agenda întâlnirii a avut mai multe subiecte:
- Sistemul de raportare online dedicat colectării de date într-o manieră centralizată, ordonată;
- Programarea cursurilor BSNB (Bazele Serviciilor Noi de Bibliotecă) pentru ultima rundă de bibliotecari întrați în Biblionet;
- Probleme de gestionare a echipamentului primit prin proiect și a utilizatorilor bibliotecii care beneficiază de acesta;
- Granturile oferite prin intermediul proiectului Biblionet, modalități de aplicare;
- Servicii noi și moderne care ar putea fi oferite utilizatorilor bibliotecii cu ajutorul resurselor existente și noi, atragere de voluntari și colaboratori;
- Alegerile în cadrul filialei Asociației Naționale a Bibliotecarilor Publici din România, ANBPR filiala Timiș;
- Proiecte în care sunt implicate bibliotecile din județul Timiș și modalități de implementare ale acestora.
            Le mulțumesc colegilor bibliotecari pentru prezența în număr foarte mare, pentru munca depusă de ei acasă, în bibliotecile lor și pentru interesul pe care-l manifestă față de relațiile cu biblioteca județeană. 
           Mulțumesc și autorităților locale pentru sprijinul pe care-l oferă bibliotecarilor și bibliotecilor din comunitățile lor!


Nicoleta Vasi
Biblioteca Județeană Timiș
bibliotecar metodist
coordonator și trainer Biblionet
           


             

miercuri, 6 iunie 2012

Oare Biblioteca îşi mai face loc în societatea de astăzi? Biblioteca din Comloşu Mare




Biblioteca din bibliotecă
 
Prietenul vechi ca vinul
şi rar ca potopul este bibliotecar
îl caut mereu prin cărţi
el însuşi fiind un morman de cărţi
încât nu mai sunt sigur
în care bibliotecă mă aflu
mai ales când nu ne-nţelegem
mă gândesc că de-o muri cândva
din el vor ieşi două suflete
unul al său şi unul al bibliotecii

Marin Ifrim

În Comloşul Mare judeţul Timiş, există bibliotecă ca în majoritatea comunelor bănăţene şi din ţară. Această bibliotecă nu epatează cu absolut nimic, decât că încearcă să fie la zi ea şi să ajute comunitatea să fie şi ea la zii cu noile informații.
Ca bibliotecă, activitatea primară, este împrumutul cărţilor. Cei 213 abonaţi în majoritatea timpului nu se înghesuie la bibliotecă, doar dacă este necesar. Aceşti utilizatori îi putem împărţi în trei grupe: prima grupă sunt elevi care vin la bibliotecă la insistențele învăţătorilor sau profesorilor (în Comloşu Mare există o şcoală generală care are aproximativ 500 de elevi în clasele I – VIII, pe lângă aceşti elevi mai sunt şi liceeni, tot comloşeni, care merg la Liceul din Jimbolia la 14 Km. de localitate. Merg la acest liceu din varii motive, dar cel mai important motiv este cel financiar deoarece distanţa este mică, faţă de Timişoara ca este la aproximativ 60 de km, bineînțeles că sunt destui elevi care merg şi la liceele din Timişoara); o altă grupă de utilizatori, care trebuie luată în considerare sunt bătrânii (acest grup există deoarece la Comloş avem un Cămin de persoane vârstnice în care sunt cazaţi 100 de pensionari); al treilea grup de utilizatori sunt, cum îi numesc eu, utilizatorii sau cititorii de conjunctură, care vin după anumite cărţi, majoritatea de o anumită specialitate.
Dacă ne-am rezuma doar la această activitate, de împrumutat cărţi, probabil Biblioteca noastră ar fi foarte ştearsă, majoritatea locuitorilor nici măcar nu ar şti că există. Ca bibliotecar m-am străduit şi probabil o să mă străduiesc, ca această bibliotecă să fie remarcată de comunitate. Ca să fie remarcabilă o bibliotecă într-o comunitate nu trebuie, ca bibliotecari, să ne rezumăm la împrumutul de cărţi, ci prin diferite mecanisme sau artificii trebuie să aducem lumea în bibliotecă, apoi aceştia să îşi facă o obișnuință şi să devină utilizatori ai bibliotecii.
O să amintesc câteva activităţi care au adus utilizatori în bibliotecă. Ca să reuşim, în primul rând, acestia trebuie priviți ca prieteni ai bibliotecii, acest aspect este extrem de important. O activate care a adus lume la bibliotecă a fost organizarea unui campionat de fotbal. Acest campionat se desfășoară în luna august timp de o săptămână, se adresează tuturor, indiferent de vârstă. Deja acest campionat a ajuns la ediția a IV-a. Până să înceapă meciurile de fotbal, totul se desfăşoară la bibliotecă, începând cu regulamentul înscrierile (la ultima ediţie s-au înscris 14 echipe, a câte 10 jucători în fiecare echipă, adică 140 de persoane au venit la bibliotecă să se înscrie, să vadă regulamentul, să vadă detaliile campionatului). Ca un detaliu sugerez oricărui bibliotecar sau bibliotecară care vrea să organizeze o asemenea competiţie să nu se pună arbitru ci să caute pe cineva, deoarece „marii fotbalişti” sau „vedetele campionatului”, văd în bibliotecar cel mai mare organizator şi un organizator nu poate fi arbitru deoarece poate influenţa un meci, eu am fost avertizat că dacă o să fiu arbitru, jucătorii o să facă plângere la FRF (Federaţia Română de Fotbal), LPF (Liga Profesionistă de Fotbal) sau chiar la TAS (Tribunal Arbitral du Sport), ajungeam ca Poli Timişoara şi Marian Iancu prin tot felul de procese. Ca o concluzie la această activitate, trebuie spus că a devenit o activitate care trebuie făcută, cum începe vacanţa mare, încep antrenamentele pentru „Campionatul Mondial din Comloş”.
O activitate, tot sportivă, care este foarte uşor de organizat în bibliotecă este şahul. Am pornit de la ideea să organizez o dupămasă sau o seară de şah în bibliotecă. La început o participat aproximativ 10 şahişti. Dar ce a urmat: ca în orice competiţie s-a dorit să se ştie cine este cel mai bun şahist. Aşa că am organizat acum doi ani primul campionat de şah, la care au participat 25 de persoane. Nu par multe persoane dar într-o bibliotecă destul de mică dar totuşi rezonabila din punct de vedere a spaţiului o fost excelent. Aventura şahistică a continuat, nu s-a oprit aici am identificat campionii la şah, apoi un şahist a venit cu ideea să ne facem echipă de şah să ne înscriem în campionatului judeţului „Cupa satelor la şah”. Bineînţeles că ne-am făcut echipă şi ne-am înscris în campionat, trebuie să recunoaştem că nu suntem cei mai buni, dar totuşi participăm la o competiţie oficială. Toate aceste lucruri au adus reclamă bibliotecii şi şahului, jucătorii mi-au cerut cărţi de specialitate pentru a învăţa mai bine acest joc, iar întâlnirile şahistice din bibliotecă au devenit frecvente. Mai amintesc câteva evenimente care şi-au făcut loc în comunitate şi deja au devenit importante: Concertul de colinde din luna decembrie, concertul pascal din săptămâna mare a Paştelui, Ziua Naţională a ţării, Ziua Europei (anul acesta de Ziua Europei a fost la Comloş Domnul Ioan Holender, fostul director al Operei de Stat din Viena), Ziua copilul şi alte evenimente.
Activitatea din bibliotecă nu s-a rezumat doar la acestea, totul s-a schimbat la un moment dat. Această schimbare s-a produs prin luna februarie al acestui an când s-a implementat proiectul Biblionet şi la biblioteca din Comloş. Echipamentul donat prin intermediul acestui proiect au devenit un instrument de lucru extrem de util bibliotecarului, bibliotecii şi utilizatorilor. Şahişti au fost încântaţi deoarece cu videoproiectorul, conexiunea la internet şi ecranul au putut vedea meciuri faimoase, ai marilor maeştri în şah de pe internet, tot ei şi-au putut imprima foi ca să-și noteze partidele. Un alt eveniment remarcabil, tot datorită Biblionetului, se desfăşoară în fiecare luni dimineaţa (deja de două luni, de prin Martie) la Căminul de Persoane Vârstnice, unde se vizionează filme.
În luna aprilie s-a derulat proiectul „Şcoala altfel”, în această săptămână, toate zilele au fost ocupate de diferite clase, care au venit la bibliotecă să vadă filme, desene animate, sau orice altceva la bibliotecă. De ziua femeii, 8 martie, biblioteca a organizat o petrecere la Căminul de bătrâni, am dansat, cântat, ascultat, vizionat împreună muzică de pe youtube. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără Biblionet.
Am constatat  utililitatea în rândul comunităţii, numărul vizitatorilor bibliotecii a crescut considerabil, cele patru calculatoare cu internet, scanerul imprimanta, căștile cu microfon, au făcut să vină lumea la bibliotecă, incredibil. Interesul a crescut, noii utilizatori au observat că la bibliotecă „treburile” sunt serioase şi au început să o viziteze în mod regulat. Copii sunt cu jocurile, cu toate că au acasă majoritatea calculator, totuşi vin, e mai interesant, unii dintre ei la anumite jocuri au momentele lor de glorie, alţi vin şi îşi fac câte un referat, iar câţiva, nu mulţi, vorbesc cu părinţii sau cu rudele lor plecate în străinătate să lucreze (chiar am observat un copil care pleca de la biblioteca tot timpul amărât, l-am întrebat ce se întâmplă şi mi-a spus că o vorbit cu mama şi de abia aşteptă să vină din Austria că nu a mai văzut-o de vreo trei luni).Alţi utilizatori,  vin să vadă ştiri online, să posteze vreun anunţ pe internet sau să îşi cumpere una alta,  să îşi caute serviciu, sau chiar să vadă ce se „întâmplă” pe Facebook.
 La Comloş Biblionetul a fost lansat în luna februarie. La acest eveniment au participat Nicoleta Vasi, de la Biblioteca Judeţeană Timiş (coordonator proiect Biblionet în județul Timiș) Alin Grecu, coordonator zonal IREX, Sebastian Ciocan de la BJT,autoritățile locale  şi prieteni ai bibliotecii comloşene care sunt încântaţi de acest proiect.
Toate aceste lucruri vor continua, ultimul eveniment al Bibliotecii comloşene o avut loc seara, mai bine spus noaptea, în 19 mai când am proiectat finala Ligii Campionilor dintre Bayern şi Chelsea. Acest eveniment, s-a desfăşurat afară, pe peretele bibliotecii era un ecran de aproximativ 25 de metri pătrați,  au vizionat acest meci peste o sută de persoane . Spectatorii de la acel meci, deja mi-au spus să nu îmi fac program cât timp o să fie Campionatul European de Fotbal.
Cred că aceste rânduri sunt un răspuns la întrebarea din titlul acestui articol: Oare biblioteca îşi mai face loc în societatea de astăzi? Activitatea noastră, a bibliotecarilor, făcută cu perseverenţă şi bun gust, plus noile dotări, fac ca Biblioteca să fie remarcabilă şi să conteze în comunităţile noastre.


Bibliotecar
Sergiu Soica

luni, 2 aprilie 2012

INAUGURARE BIBLIONET LIEBLING ȘI NIȚCHIDORF




           
Marți,  27 martie 2012 programul BIBLIONET - lumea în biblioteca mea, desfășurat în județul Timiș și coordonat de Biblioteca Județeană, aflat deja în runda a treia, a inaugurat în două biblioteci comunale, Liebling și Nițchidorf, echipamentul donat de fundația de caritate Bill și Melinda Gates, echipament constând în patru calculatoare, o imprimantă, un scanner și un videoproiector de ultimă generație, pentru fiecare bibliotecă.
Aceste inaugurări au fost onorate de prezența domnului Scott Anderson, director adjunct al programului Biblionet în România.
 Consiliul Județean Timiș a fost reprezentat de domnul Răzvan Hrenoschi, Directorul Direcției de Cooperare și Informatică, iar de la Biblioteca Județeană Timiș a participat managerul Tudor Crețu și coordonatorul județean al proiectului, Nicoleta Vasi.
Strădania bibliotecarelor Rodica Soreanu (Liebling) și Titiana Bordeianu (Nițchidorf) a fost susținută de primăriile celor două localități prin amenajarea unor spații primitoare și utilate.

Nicoleta Vasi
Biblioteca Judeţeană Timiş
coordonator Biblionet

miercuri, 28 martie 2012


                      INAUGURARE BIBLIONET MARGINA
Vineri, 23 martie 2012, biblioteca comunală Margina a inaugurat calculatoarele primite prin programul BIBLIONET în runda a treia a programului.
Biblioteca este amenajată într-un spațiu mare, frumos, ușor accesibil, lângă școală și grădiniță. Acestea au fost prezentate cu mândrie de domnul primar, ing. Ionel Costa.
 Lavinia Ardelean, bibliotecar și referent cultural s-a străduit ca biblioteca să fie primitoare pentru toți cei care-i calcă pragul, cărțile sunt aranjate pe rafturi iar cele 4 calculatoare, imprimanta, scannerul și videoproiectorul stau pe birouri elegante, așteptându-și utilizatorii.
Dorim comunității din Margina folosință îndelungată a calculatoarelor !

Nicoleta Vasi - BJTimiș, coordonator Biblionet Timiș


miercuri, 21 martie 2012

               INAUGURARE  BIBLIONET  TIMIȘ   

   Prima inaugurare BIBLIONET în județul Timiș, runda a treia de program, s-a întâmplat în comuna Comloșu Mare.
   Gazdă bună, Sergiu Soica, bibliotecar, a invitat în bibliotecă pentru a sărbători calculatoarele primite prin Biblionet, reprezentanți ai comunei, de la primar la profesori, copii și vârstnici de la Căminul pentru persoane vârstnice din localitate.
    Din partea Bibliotecii Județene Timiș au participat Nicoleta Vasi, bibliotecar metodist, coordonator Biblionet în județul Timiș și Sebastian Ciocan, șef Serviciu Comunicarea Colecțiilor.
   Această inaugurare vine la o lună de la primirea echipamentelor, timp în care acestea au fost deja folosite. Bibliotecarul Sergiu a adus un strop de bucurie și veselie în sufletele celor de la Căminul pentru persoane vârstnice, oferindu-le o dată pe săptămână proiecții de videoclipuri muzicale de pe You Tube.


vineri, 2 martie 2012


Biblionet Timis- luna februarie


VIZITA DE STUDIU ÎN POLONIA                            
Între 19 -25 februarie, coordonatorul proiectului BIBLIONET Timiș, Nicoleta Vasi, bibliotecar la Biblioteca Județeană Timiș, a participat la o vizită de studiu în Polonia împreună cu alți 18 coordonatori Biblionet din România.
Au fost vizitate biblioteci publice din Varșovia (Biblioteca Națională a Poloniei, Biblioteca Publică din Varșovia, Biblioteca Universitară din Varșovia, filiale de cartier ale bibliotecilor publice precum și biblioteci publice din orașul Poznan și din localitățile Jarocin și Nowy Tomyśl).


Întâlnire APIA – bibliotecari
Filiala  Casa Tineretului a Bibliotecii Județene Timiș a găzduit pe 28 februarie 2012 o întâlnire a bibliotecarilor din județul Timiș și reprezentați ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Această întâlnire este rezultatul parteneriatului încheiat între APIA și  fundația IREX care  implementează proiectul Biblionet, lumea în biblioteca mea împreună cu Biblioteca Județeană Timiș, coordonatorul acestui proiect în bibliotecile publice din  județ.


luni, 9 ianuarie 2012

LE UREZ COLEGILOR BIBLIOTECARI DIN JUDEȚUL TIMIȘ MULTĂ SĂNĂTATE ȘI MULTE REALIZĂRI ÎN ANUL 2012! NICOLETA VASI BIBLIOTECAR BJTIMIȘ