joi, 29 noiembrie 2012

POVESTIRE DIGITALĂ LA TIMIȘOARA





 


   În perioada 26 - 28 noiembrie 2012 la Biblioteca Județeană Timiș, filiala Casa Tineretului s-a desfășurat cursul de Povestire Digitală la care au participat opt bibliotecari timișeni: Mariana Stoianovici -  Biblioteca Orășenească Ciacova, Adriana Weimer - Biblioteca Municipală Lugoj, Valerică Borlovan - Biblioteca Comunală Foeni, Florentina Sava - Biblioteca Comunală Șandra, Rodica Șoreanu - Biblioteca Comunală Liebling, Mihaela Mateescu - Biblioteca Județeană Timiș, Nevena Anton - Biblioteca Județeană Timiș, Anca Zele - Biblioteca Comunală Moșnița Nouă, trainer - Nicoleta Vasi
   În cele trei zile de curs participanții s-au familiarizat cu programe ca MOVIE MAKER pentru film, AUDACITY pentru sunet sau DIVIXLAND MEDIA SUBTITLER pentru subtitrare. Mai mult, s-au creat filmulețe despre biblioteci, oameni sau istoria unor locuri, ele sunt deja sau urmează să fie postate pe Youtube.
        Exemple:
           http://www.youtube.com/watch?v=vVx5bcgsYxs
           http://www.youtube.com/watch?v=73eGATgfOh8

   Mulțumiri colegilor participanți la curs precum și colegelor de la filiala Casa Tineretului care ne-au găzduit cu amabilitate ca de fiecare dată!

NICOLETA VASI
Biblioteca Județeană Timiș
Bibliotecar metodist
Coordonator și trainer Biblionet

luni, 19 noiembrie 2012

LANSARE DE CARTE LA DUDEȘTII NOI







    Comuna Dudeştii Noi este într- o continuă ascensiune culturală. Odată cu venirea toamnei au avut loc numeroase evenimente culturale, cel mai important fiind lansarea a patru cărţi.
    În data de 16 octombrie,  în incinta Bibliotecii Comunale a avut loc lansarea  a trei volume de poezii ale unor  tineri poeti debutanți și volumul de poezie al cunoscutului poet Geo Galetaru .
     Monica Georgiana Jula, Debora Gabriela Szavu și Alexandru Emanuel Mitroi  au păşit timoraţi şi plini de emoţii în faţa publicului prezent. Fericirea, multumirea și satisfacţia pentru cele reuşite li se citeau pe chipurile fragede de adolescenţi. Cu mult mai multă experienţă, sigur  de sine, poetul Geo Galetaru a prezentat cele 3 volume de poezii ale poeţilor debutanţi , dându-le sfaturi și asigurându-le o permanentă susţinere.          Evenimentul a fost deschis publicului larg, astfel elevi, cadre didactice, primarul comunei Alin Nica, d-na bibliotecar Adriana Roman Jula, doi scriitori cunoscuţi (Nina Ceranu şi Alexandru Moraru), dar şi un cantautor au participat la această lansare.

      În prima parte a evenimentului , au fost prezentate de către Geo Galetaru cele 3 volume de debut ale tinerilor poeţi : ’’Zăpezi şi stele’’ de Monica Georgiana Jula , ‘’Zânele din casa mea ‘’ de Debora Gabriela Szavu şi ‘’Sărbătoare în natură ‘’ de Alexandru Emanuel Mitroi care s-au bucurat de o sinceră apreciere din partea publicului şi de multe cuvinte de laudă.
    A doua parte  a manifestării a constat în prezentarea volumului de poezie ‘’ Apele nopţii spre dimineaţă’’ al cunoscutului poet Geo Galetaru. Prezentarea volumului a fost facută de către scriitorul Alexandru Moraru si scriitoarea Nina Ceranu. Geo Galetaru  s-a bucurat de aplauzele publicului , de admiraţia elevilor şi de urările celor prezenţi.
     Menţionăm că  editarea celor 4 volume a fost posibilă în urma finanţării  de către Consiliul Local,  în cadrul programului PROCULTURA.

   La sfârşitul manifestării, autorii au împărţit cărţi  şi au dat autografe. Tinerii poeţi au primit cu întelepciune sfaturi de la cei mai experimentati decât ei  şi  s-au luminat în urma multelor cuvinte de laudă şi de apreciere. Poetul Geo Galetaru a multumit publicului pentru prezenţă, pentru aprecierea si pentru  cuvintele frumoase pe care le-a primit.
    Ţelul acestui proiect a fost acela de a promova cultura in Dudeştii Noi şi de a  spori interesul spre lectura a celor prezenţi.


Bibliotecar Dudeștii Noi
Adriana Roman Jula

joi, 15 noiembrie 2012

ORAȘUL RECAȘ PREMIAT


     Pe data de 14 noiembrie 2012, la sala Capitol a Filarmonicii Timișoara, colega noastră, bibliotecara Veronica Andruseac, a luat Premiul I pentru activitatea culturală din Recaș pe care o desfășoară și o întreține cu o frumusețe sufletească și cu o dăruire demnă de oamenii care clădesc istoria unui loc, indiferent care ar fi acesta. 
      Îi mulțumesc și o asigur de toată susținerea și admirația mea!
      Am rugat-o să lase deoparte modestia care o caracterizează și să ne împărtășescă "rețeta succesului".
         Nicoleta Vasi - BJTimiș, bibliotecar metodist



            Vă rog să imi scuzaţi îndrăzneala,

Înainte de a fi Eminescu, Brâncuşi, Nicolae Grigorescu, Ştefan cel Mare, toţi şi fiecare au fost oameni ca noi. Ei au trăit şi au simţit. Prin ceea ce au făcut, au fost şi au devenit. Dumnezeu aşteaptă de la fiecare fiinţă actul său creator drept răspuns la Marele Său Act Creator. Omul creează instituţia. Acest adagio ni se potriveşte şi nouă bibliotecarilor. Fiecare domeniu de activitate îşi are personalităţile sale şi ori de câte ori este luată în discuţie o anumită profesiune se evocă întotdeauna  numele acelor oameni care au contribuit la dezvoltarea sa. Şi noi bibliotecarii facem parte dintre aceşti oameni. În viaţa mea au existat lungi momente de durere când am simţit că trăiesc fără speranţă, părăsită. Am luptat şi mi-am ascultat gândurile. Noi suntem oameni, trestii gânditoare şi acest epitet metaforic am simţit că încă mă mai onorează. În locul în care suntem totul începe cu noi, cu modul nostru de a gândi,de a simţi, de a voi, într-un cuvânt cu modul nostru de a exista. Suntem sufletişti incurabili pe tărâmul culturii, buni români şi sigur nu ne vom pierde în negura uitării. La orice lucru frumos  pe care am  vrut să-l fac am ajuns prin mine, prin eforturile mele, prin stăruinţă, perseverenţă şi voinţă. Nu există reţete în munca noastră. Există chemare chiar şi talent. N-am intrat în competiţie cu nimeni, n-am aspirat să înfăptuiesc lucruri măreţe, n-am aşteptat răsplata unor fapte bune, am făcut totul cu drag şi din iubire pentru oameni. Şi am văzut şi eu în acestă iubire, aripa pe care Dumnezeu mi-a dat-o pentru a mă ridica la el.

Veronica Andruseac – Biblioteca Recaş

MUZEUL DE ISTORIE RECAȘ






Fiecare popor care se respectă, îşi cunoaşte istoria şi vrednicia înaintaşilor şi are grijă să-şi aducă aminte cu respect, cu demnitate, cu mândrie şi să-i cinstească aşa cum se cuvine. Încărcat de urme ale istoriei aici fiecare pas aminteşte de viaţa, truda şi lupta recăşenilor, de la străbunii geto-daci şi până aproape de zilele noastre. Fotografii, documente, obiecte arată cum au trait înaintaşii noştri, bucuriile şi durerile lor, ceasurile lor de biruinţă şi ceasurile lor de restrişte, de asemenea felul cum s-au gospodărit ei. Convinşi fiind că numai adevărul durează m-am străduit să înfăţişez adevărul.
Oglindă a muncii mele, muzeul de istorie, este un loc al educaţiei şi culturii noastre, locul destinat istoriei aşezării, un loc care oglindeşte viaţa înaintaşilor noştri care chiar dacă nu au făcut totul, au făct foarte mult. Restul este de datoria noastră să-l facem. Ca instituţie – muzeul este şi trebuie să rămână un punct de reper al comunităţii. Aici oamenii se pot întâlni pentru a percepe trecutul lor dar şi prezentul. Dacă existenţa noastră n-ar dura decît o clipă, ea este totuşi o datorie. În faţa noastră sunt întotdeauna posibilităţi nelimitate. Nu putem însă realiza nimic dacă nu cunoaştem cele ce s-au făcut de înaintaşii noştri.
Colecţiile  muzeului de istorie conservă ceva din ceea ce a fost locul natal al multora dintre noi. Cum iubirea de vatră nu se cumpără ci se trăieşte, vă îndemn să vă apropiaţi şi sigur veţi înţelege şi veţi continua.

Bibliotecar Biblioteca Recaş,
Andruseac Veronica

vineri, 9 noiembrie 2012

Final de IT/LIB 5-9 noiembrie 2012


           Astăzi 9 noiembrie 2012 au absolvit magna cum laude cursul de calculator, colegii:

VICTORIȚA DONAUER - BIBLIOTECA ORĂȘENEASCĂ DETA
AURORA STOICHICI - BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ TIMIȘ
DANIELA SÂRBU - BIBLIOTECA COMUNALĂ REMETEA MARE
MARIUS PARALESCU - BIBLIOTECA COMUNALĂ GHIZELA
CLAUDIA BUCSAI - BIBLIOTECA COMUNALĂ BUCOVĂȚ
ADRIANA ROMAN-JULA - BIBLIOTECA COMUNALĂ DUDEȘTII NOI
LENUȚA CIOARIC - BIBLIOTECA COMUNALĂ CHEVEREȘU MARE
MARIANA TRĂILĂ - BIBLIOTECA COMUNALĂ GIROC
NUȚA NICOLA - BIBLIOTECA COMUNALĂ IECEA MARE
ROMINA SCHAAK - BIBLIOTECA COMUNALĂ TOMNATIC
RAMONA BANFI - BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ TIMIȘ

          Le mulțumesc, îi felicit și sper că timpul petrecut împreună a fost benefic din punct de vedere al informațiilor primite și al prieteniilor legate!
        MULȚUMIRI GAZDELOR!
       Ultima (dar nu cea din urmă) am lăsat-o pe Silvia, colegă, prietenă, trainer: MULȚUMESC pentru ajutorul și susținerea de care mă bucur din partea ta de fiecare dată!

Nicoleta Vasi
bibliotecar metodist BJTimiș
coordonator și trainer BIBLIONET

marți, 6 noiembrie 2012

Cursuri IT-LIB Timiș, runda 4









       În perioada 5 - 9 noiembrie 2012 la Biblioteca Județeană Timiș, filiala Casa Tineretului, se desfășoară cursul de inițiere în folosirea calculatorului, în cadrul proiectului Biblionet, runda a 4-a, din bibliotecile comunale Iecea Mare, Ghizela, Chevereșu Mare, Dudeștii Noi, Giroc, Remetea Mare, Bucovăț, Tomnatic, de la biblioteca orășenească Deta și de la Biblioteca Județeană Timiș.
       Colegii prezenți la curs sunt: Nuța Nicola (Iecea Mare), Adriana Jula-Roman (Dudeștii Noi), Mariana Trăilă (Giroc), Dana Sârbu (Remetea Mare), Claudia Bucsai (Bucovăț), Romina Schaak (Tomnatic), Marius Paralescu (Ghizela), Lenuța Cioaric (Chevereșu Mare), Victorița Donauer (Deta), Aurora Stoichici (Biblioteca Județeană Timiș), Ramona Banfi (Biblioteca Județeană Timiș).
         Traineri - Silvia Kappel și Nicoleta Vasi.
         Mulțumiri colegele noastre de la filiala Casa Tineretului, Nevena Stanoiev, Ramona Banfi și Mihaela Mateescu, gazde atente și de nădejde, ca de fiecare dată!

Nicoleta Vasi
BJTimiș
Coordonator și trainer Biblionet Timiș
     

Lansare de carte - Sergiu Șoica




                                     





       Pe 2 noiembrie 2012 am fost onorată să particip la lansarea de carte a colegului nostru Sergiu Șoica, bibliotecar la biblioteca comunală Comloșu Mare.
        Lansarea a avut loc în spațiul Bibliotecii Județene Timiș,în Bastionul Theresia, corp A, la Caffe Text, gazda evenimentului a fost directorul BJTimiș, Tudor Crețu.
       Alături de Sergiu s-au aflat în calitate de prieteni și îndrumători nume ca prof. Pia Brânzeu,prorector al Universității de Vest Timișoara, monseniorul Angelo-Narcis Pop, vicar general al Eparhiei de Lugoj precum și colegi, prieteni și membri ai familiei.
       Cartea scrisă de Sergiu, "Episcopul Ioan Bălan" face parte din seria de biografii a celor șapte episcopi greco-catolici recunoscuți ca martiri de Biserica Catolică .

Nicoleta Vasi
Biblioteca Județeană Timiș
bibliotecar metodist