joi, 17 octombrie 2013

LANSARE DE CARTE LA BIBLIOTECA SÎNANDREI

        Marți, 15 octombrie 2013, la Biblioteca Comunala Sînandrei a avut loc un eveniment memorabil - lansarea romanului "PROPRIETĂȚI ÎN PARADIS"  al autorului ing. ZINCESCU GHEORGHE din Reșița, poet și prozator, care și-a petrecut anii copilăriei și ai tinereții în satul Carani din comuna Sînandrei, județul Timiș. Este a doua lansare de carte din acest an calendaristic, după cea a ing. prof. dr. Sabin Ionel, "Depărtările", ambii scriitori sunt absolvenți ai Școlii Generale Sînandrei.

        Autorul cărții a fost însoțit de ilustrele persoane: Maria Nițu din Timișoara, critic literar, eseistă, prozatoare, bibliotecar la Biblioteca Centrala Universitară Timișoara, Gheorghe Jurma din Reșița, editor, critic și istoric literar, poet, prozator și publicist, Nicolae Sarbu tot din Reșița, poet, publicist, eseist, reporter, profesor de limba și literatura romana, fost director al Bibliotecii Județene "Paul Iorgovici" Reșița și Remus Valeriu Giorgioni, poet, prozator, redactor șef al revistei "Actualitatea literară" din Lugoj. Moderatorul acțiunii a fost domnul Gheorghe Jurma, editorul cărții prezentate.

        În rândul auditoriului format din circa 45 persoane adulte și 25 elevi, cititori fervenți sau care au manifestat interes pentru o astfel de activitate, s-au  aflat: domnul primar Claudiu Coman, care a sprijinit serios buna desfășurare a lansării cărții, domnul viceprimar Dorin Fănuț, care a reușit să lectureze deja romanul, domnul director al școlii, Iosif Minnich, domnul director adjunct al școlii, Viorel Ulici, preotul ortodox din Carani, părintele Sorin Ghilezan, preotul greco-catolic din Sînandrei, părintele George Rădulescu, cadre didactice în activitate sau în pensie, colegi de școala ai autorului, alături de care a absolvit clasa a VII-a în anul 1960, colegi care n-au ezitat o clipa să răspundă afirmativ invitației făcute, deși o parte dintre dânșii s-au deplasat din alte localități la Sînandrei, precum și alte persoane. Impresionantă a fost întâlnirea scriitorului cu învățătoarea sa, profesoara Daria Alexiu, care poate savura din plin rodul seminței puse cu abnegație în urma cu 61 de ani.

       Atmosfera a fost plăcută, degajată, s-au exprimat opinii diverse, amintiri, s-au adresat întrebări autorului de către cei ce-au citit în întregime sau parțial cartea, dezbaterea interesanta și elevată incitând la lectura cărții. Un ecou deosebit a stârnit cartea în conștiința profesoarei de chimie (școala Sînandrei și Carani), Simona Liliana Popovici care, alături de distinșii oaspeți, a făcut o strălucită prezentare a cărții într-un posibil registru de lectura.

        La terminarea discuțiilor s-a făcut rând de așteptare pentru un autograf, așa că, în timp ce asistența se înfrupta din bunătățile bufetului suedez, eruditul domn Gheorghe Zincescu scria de zor.

A fost o întâlnire de suflet care va rămâne de neuitat în mintea și inima participanților.


Despina Neusatz,
bibliotecar comunal Sînandrei


Un comentariu:

  1. Am scris aici cateva randuri referindu-ma la aceasta carte:
    http://ganduripentruromania-liliana.blogspot.ro/2013/11/note-de-lectura-i-despre-proprietati-in.html
    http://ganduripentruromania-liliana.blogspot.ro/2013/11/note-de-lectura-ii-despre-proprietati.html

    RăspundețiȘtergere